10 de jul. 2012

Almenara necessita una cançó.



Vinc uns dies pensant que entre tanta tristesa com tenim al poble era precís posar la ment en blanc i passar pàgina. Que tot no és de color gris, mirem cap al final del camí i veurem com tot, en un futur, serà més bonic i millor. Una volta dit això, també m'he adonat que quan escric blocs amb bones notícies, coses boniques, alegries al fi i al cap... tenen menys audiència. Va de bo! No us agraden les bones notícies, les alegries i les coses boniques????


Fa uns dies que uns quants blocjovites havem estat al FESLLOCH, un festival de música en valencià que dura tres dies i va gent des de qualsevol cantó del País Valencià. Es duu a terme a Benlloch, una població que durant aquest cap de setmana de música en valencià veu com augmenta el número de gent al seu poble i que a més a més quan se'n van la brutícia és mínima. De tot hi ha. Però el sorprenent és que en aquests moments qualsevol polític despistat del poble, que voldrà atacar-nos i no sap com fer-ho, dirà barbaritats del festival de música en valencià. Només per ser en la nostra llengua. I pot ser, tu mai has llegit aquest bloc, o fins ara no ens has fet molt de cas per qualsevol raó- treball, passes de la política, passes dels nacionalistes, no disposes de temps..- mil coses que t'han impedit llegir-nos i/o conèixer-nos. I per això, tu ara pots estar preguntant-te el següent: "és precís que reivindiquem tant el valencià?". Doncs sí, i encara més ho hem de fer. Hui he anat a l'IES Almenara, un nom original on els hi haja, a entregar la matrícula per al curs vinent. Fins ací tot transcorre amb normalitat, però ens parem a veure el llistat de llibres que necessitarem a l'any que ve i... SORPRESA!!!! la majoria, per no dir tots, seran en castellà. El valencià es veurà una volta més amenaçat i contra les cordes. I vindrà el polític de turno a dir-nos que no, que és el castellà el que pateix. 

Ara tornem a la música en valencià. En Benlloch es fa una gran tasca per a mantindre la nostra llengua. Són tres dies de música de tots els tipus -hip-hop, pop, rock, ska, folk, cant d'estil..- i no és simple folklore, és la nostra cultura, és la nostra identitat com a valencians i valencianes, perquè sí som d'un silencia antic i molt llarg, massa llarg. Però havem dit prou, ja quasi ningú té vergonya de parlar en la seua llengua i damunt reivindicar-la. Cridar-la ben fort fins que arribe la claror per al nostre país. Oblidem el foc, les tristeses i el recent dolor per les pèrdues. Oblidem-ho tot i cantem amb alegria, seguim cantant ben fort fins que ja no ens quede veu, cantem amb l'esperança a flor de pell.

Tot molt bonic però encara no havem arribat al final de tot. És precís reivindicar la nostra llengua i una manera de fer-ho és organitzant, no un festival com el FESLOCH -és molt difícil en aquests moments que passa el poble- però sí un concert, d'una nit, de música en valencià. Podria ser en festes, en estiu, el 9 d'octubre, el 25 d'abril... hi ha molts dies de festa per als valencians on al poble no es fa pràcticament res i seria interessant fer un esdeveniment d'aquest tipus. I no val a dir que no hi ha diners, perquè es segueix gastant en bous, i segurs per als mateixos animals, molts diners que li farien un gran favor al poble. Hi ha solucions, com per exemple fer menys gasto en bous i demés i organitzar més festes populars; on no es gastaria ni la meitat del que es gasta actualment a Almenara per a fer una caguera de festes. 


Fa poc més d'un mes vaig veure un documental molt interessant, "València necessita una cançó" tractava de l'actualitat de la música en la llengua del País Valencià. Doncs bé, estem en un gran moment de la música en valencià però i al nostre poble? com estem? "està tot molt mal". Almenara necessita una cançó, una cançó on es canten les coses boniques, les alegries, també on es canten les tristors, les llàgrimes, una cançó on aparegués MontAlmenara i La muntanya del Castell, els estanys i la marjal, la font de la bota i la pedra "resbaladora", la disco47 i el Racó de Canya, Recreatius Simon i el tio Blai, de l'equip de futbol femení i de l'Almenara B, de la pilota valenciana i del triatló, de la partideta al dominó i la cita de les vesprades per a jugar a la baralla.. Sí, Almenara necessita una cançó.







Concerts amb la nostra llengua, són barats i al mateix temps estem reivindicant la nostra identitat, la nostra llengua i fem festes per a la gent del poble d'Almenara. No fa falta portar a un grup de primera fila, al poble hi tenim grups que fan bona música. Excuses ja no us queden governants, hem de fer-ho tots junts. Nosaltres tenim la clau, parlem en valencià. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada