23 d’abr. 2012

La televisió al País Valencià.

Com que el dia 4 de maig hi haurà una xarrada al poble, organitzada per nosaltres, sobre la situació actual de TV3 al País Valencià a càrrec d'Acció Cultural del País Valencià fem una entrada relacionada amb això. 

El dijous 17 de febrer de 2011, TV3 va deixar de veure's a tot el País Valencià. ACPV, responsable dels repetidors que emetien el senyal de TV3, anunciava que no podia continuar fent front a la pressió i l'ofec del Govern valencià, encapçalat per Francisco Camps, i que es veia forçada a tancar els repetidors. la llei 1/2006 del Sector Audiovisual, aprovada pocs dies abans, per la qual es permetia al Consell de multar ACPV amb 60.000 euros cada quinze dies mentre duressin les emissions. Davant la impossibilitat de pagar aquestes elevades quantitats, que posaven en perill la pròpia supervivència d'ACPV, l'entitat va decidir cessar les emissions.

Però i la nostra, la dels valencians?  llavors TVV és probablement una de les cadenes públiques més vergonyants que hi ha. Ha estat víctima d’una gestió nefasta, presa del clientelisme i el balafiament de recursos, i és un dels exemples de manipulació informativa més flagrants d’Europa Occidental. La pràctica del comissariat polític i la qualitat dels programes informatius i la resta de la graella n’ha causat un gran distanciament mental de la població valenciana crítica amb el règim popular. Aquest distanciament ha derivat, massa vegades, en ignorància o directament rebuig per tot allò que olore a Canal 9. I de retruc, la presència de TV3 a l’imaginari col·lectiu com una Itaca desitjable.

I de debò us ho dic, si patiu de l'estomac els informatius del mig dia poden provocar problemes gàstrics. I, doncs, Deixem morir RTVV, que és el que volen els seus actuals gestors? No em pareix una gran opció de futur.

M’agradaria que, a més de manifestar-nos cofois per la tornada de les emissions de TV3, una Itaca televisiva amb una quota de pantalla mitjana del 0,5% al País Valencià, esmerçàrem esforços similars per reclamar una televisió pública valenciana i de qualitat. A mi, personalment, em pareix molt més crucial pel País Valencià. Aquesta és una lluita que ens interessa, i molt, com a país i com a societat. Esforcem-nos-hi. 

Les negociacions amb la Generalitat Valenciana per a la reciprocitat televisiva estan aturades de fa temps. Unes converses que arrenquen el març del 2007 quan l'executiu valencià va iniciar una croada contra els repetidors de l'ACPV. Tots dos governs van apostar per la reciprocitat com a solució, però València va demanar tenir un múltiplex més. Des de Madrid s'hi van comprometre però mai no ho han fet. Com a mostra de bona voluntat, Canal 9 es va començar a difondre a Catalunya. Fa uns mesos es va canviar el senyal pel del canal internacional per no incomplir els drets d'emissió, igual que es fa amb IB3.
Catalunya té acords amb les Illes, Andorra i la Franja i ha solucionat el problema a la Catalunya del Nord. Només queda el País Valencià.

Després d'aquesta entrada només dir-vos que tindrem més informació a la xarrada que ens farà ACPV i després tindrem un berenaret amb coques i mistela. Suma't.

+RTVV +pública +qualitat +tv3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada